Reteta tarta cu crema de vanilie, nectarine si afine

Reteta tarta cu crema de vanilie, nectarine si afine
Reteta tarta cu crema de vanilie, nectarine si afine

Porții

8

Complexitate

2

Pregătire

Gătire

10m

Temperatură

180

Calorii

-

Ingrediente


Pentru aluat:
• faina de cozonac – 200 g
• unt la temperatura camerei – 100 g
• ou – 1 buc
• zahar – 2 linguri
• sare – 1 varf de cutit

Pentru crema de vanilie:
• galbenusuri de ou – 4 buc
• lapte – 300 ml
• amidon – 3 lingurite
• zahar – 160 g
• extract de vanilie / pastaie de vanilie (1 si ½ lingurita sau semintele de la ½ pastaie)
• unt la temperatura camerei – 25 g

Pentru compozitie:
• nectarine coapte – cca 1 kg (de preferabil curatate de coaja)
• Gellfix – 1 pliculet
• scortisoara – 2 batoane
• anason – 2 stelute
• afine – 120 g
• zahar gelifiant – 23 linguri
• vin alb / cidru / vin roze demidulce – 300 ml

Mod de preparare

• adaugati oul si untul la temperatura camerei in malaxorul robotului multifunctional Ankarsrum – montati atasamentul pentru plamadit la cca 2-3 cm fata de margine si porniti aparatul pe viteza mica
• adaugati zaharul, sarea si treptat, faina
• cresteti viteza si lasati la framantat pana obtineti un aluat pufos, compact
• infasurati-l in folie de plastic si lasati-l la frigider cca o ora
• intindeti si modelati aluatul de tarta – tapetati o forma cu fund detasabil si adaugati-l in aceasta
• puneti o bucata de hartie de copt in tava de tarta (peste aluat) si peste aceasta puneti orez, linte sau fasole, pentru a-i preveni cresterea
• introduceti-o in cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru cca 10 min, pana cand devine rumen aurie – scoateti hartia de copt cu mare grija si pastrati boabele de orez, linte sau fasole intr-un castron, pentru eventuale folosiri viitoare
• gauriti blatul cu o furculita din loc in loc si lasati-l inca 2 minute in cuptor
• scoateti-l la racit pe un gratar pentru prajituri sau pe un tocator de lemn
• bateti bine galbenusurile cu zaharul, esenta de vanilie si untul
• amestecati laptele cu amidonul (atentie sa nu faceti cocoloase) si incorporati aceasta compozitie peste cea din galbenusuri, zahar, unt si esenta de vanilie
• amestecati compozitia rezultata la foc mic, intr-o craticioara, folosind un tel
• cand compozitia s-a ingrosat turnati-o in aluatul de tarta si lasati-o la racit
• taiati nectarinele in 4
• adaugati vinul alb intr-o oala pe foc si lasati-l la redus (pana cand alcoolul se evapora si ramane doar aroma) – tot la inceput adaugati si stelutele de anason si batoanele de scortisoara
• adaugati nectarinele si zaharul gelifiant si micsorati focul 
• cand acestea au devenit moi, adaugati plicul de Gellfix si amestecati pana se dizolva
• n-o lasati sa se raceasca foarte mult pentru ca ea se va inchega - turnati-o apoi peste tarta si crema de vanilie
• adaugati afine deasupra, din loc in loc
• introduceti-o in frigider pentru cateva ore, inainte de a o servi.

Pofta buna!