Reteta cozonac cu stafide, cacao si scortisoara

Reteta cozonac cu stafide, cacao si scortisoara
Reteta cozonac cu stafide, cacao si scortisoara

Porții

2

Complexitate

3

Pregătire

Gătire

45m

Temperatură

160

Calorii

-

Ingrediente


Aluat:
• lapte 250 ml
• unt 125 g
• oua 2 buc.intregi + 2 galbenusuri
• zahar 150 g
• sare 1 lingurita rasa
• coaja de lamaie si portocala
• esenta de rom 1 lingurita
• faina 760 g
• drojdie proaspata 25 g

Umplutura:
• albusuri 2 buc
• zahar 3 linguri
• cacao 2 linguri
• scortisoara 1 lingurita
• stafide 200 g
• esenta de rom 2 lingurite
• coniac 1 lingura

Pentru uns:
• galbenus de ou 1 bucata
• lapte o lingura
• zahar brun 4 linguri

Mod de preparare

• incalziti laptele intr-o craticioara si adaugati untul, lasand pe foc pana se topeste, dar sa nu fiarba
• puneti drojdia sfaramata intr-un castron si adaugati deasupra o lingura cu zahar si frecati pana devine lichida
• puneti in vasul de inox al robotului multifunctional Ankarsrum laptele cu untul topit, adaugati ouale si galbenusurile batute, zaharul, sarea, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom si drojdia lichida, apoi mixati cu ajutorul paletei pentru aluat pana obtineti un aluat omogen, ferm si nelipicios. Montati si paleta de plastic pe marginea vasului pentru a curata excesul de aluat de pe margini
• framantati cu ajutorul robotului 10 minute, apoi lasati sa se odihneasca aluatul 5 minute si continuati apoi sa mixati inca 10 minute, la viteza mica
• acoperiti vasul cu un prosop si lasati aluatul sa creasca 1 ora, intr-un loc cald si ferit de curent
• spalati stafidele si stropiti-le apoi cu esenta de rom si coniacul
• pregatiti umplutura: montati vasul de plastic la robotului multifunctional Ankarsrum si cu ajutorul paletelor duble bateti albusurile cu zaharul pana obtineti o bezea
• adaugati cacao si scortisoara, apoi stafidele
• presarati faina pe blatul de lucru si impartiti aluatul in patru parti egale
• intindeti cu grija patru foi patrate, de lungimea tavilor in care veti coace cozonacii si ungeti-le cu crema de cacao
• rulati cu grija foile apoi rasuciti cate doua rulouri intre ele
• asezati cozonacii in doua tavi tapetate cu ulei si faina
• acoperiti tavile cu un prosop si lasati sa mai creasca 30 de minute
• ungeti cozonacii cu oul batut cu lapte si apoi presarati deasupra zaharul brun
• coaceti cozonacii in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 45 de minute
• cand s-au rumenit frumos deasupra faceti testul cu scobitoarea si scoateti cozonacii din cuptor
• lasati-i sa se raceasca putin in tava, apoi transferatii pe un gratar pana se racesc complet.

Pofta buna!